top of page

Spanakopita met feta en dille

Bijgewerkt op: 10 nov

Griekse spanakopita met Oleef extra vierge olijfolie, spinazie en feta

Knapperig en geurend naar een Griekse taverne.

Deze klassieke Griekse hartige taart brengt de geur van een taverne rechtstreeks naar je keuken. De combinatie van spinazie, feta en dille smelt samen tot een zachte vulling, omhuld door goudbruin filodeeg.


Met Oleef Messara extra vierge olijfolie krijgt de vulling die milde, volle smaak van echte Griekse olijven — én het deeg een onweerstaanbare crunch.


Ingrediënten

  • 500 g verse spinazie

  • 2 el Oleef Messara extra vierge olijfolie (voor de vulling)

  • 3–4 lente-uitjes, fijngesneden

  • 2 eieren

  • 90 g verkruimelde feta

  • 1½ el verse dille, fijngehakt

  • 2 el verse peterselie, fijngehakt

  • ¼ tl zout

  • 6 el Oleef Messara extra vierge olijfolie (voor het invetten van het filodeeg)

  • 200 g filodeeg (ongeveer 8–9 vellen), ontdooid in de koelkast

  • Optioneel: 1 el sesamzaadjes


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte).

  2. Verhit 2 el Oleef Messara in een pan en laat de spinazie 2–3 minuten slinken. Knijp goed uit en laat afkoelen.

  3. Snij de lente-ui in dunne ringetjes en fruit kort in wat olie tot ze zacht zijn.

  4. Klop de eieren los in een kom en meng met spinazie, lente-ui, verkruimelde feta, dille, peterselie en zout.

  5. Vet een ovenschaal (ca. 20 × 25 cm) in met olijfolie.

  6. Bekleed de bodem met de helft van de filovellen; bestrijk elk vel dun met Oleef Messara.

  7. Verdeel de vulling erover en dek af met de rest van het filodeeg, opnieuw met olie ingesmeerd.

  8. Optioneel: besprenkel het deeg met sesamzaadjes

  9. Snijd het deeg voorzichtig in vierkanten en bak 30–35 minuten tot goudbruin en krokant.


Serveer met

Een traditionele Griekse salade of frisse tzatziki met een scheutje Oleef Néos.





Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe

Vers van de pers, dat proef je!

Eén olijfolie om te drizzelen én sizzelen. Fruitig, delicaat, zonder overheersende smaak.

Oleef messara. De alleskunner, voor het hele gezin!

Oleef Messara (2).png
bottom of page