top of page

Gepocheerde eieren met spicy olijfolie & romige yoghurt

ree

(aka een Oleef twist op “Turkse” eieren)

Dit is zo’n gerecht dat belachelijk simpel is, maar smaakt alsof je op een zonnig terras in de Mediterranée zit. Romige yoghurt, zachte gepocheerde eieren en daaroverheen verwarmende, kruidige olijfolie die alles samenbrengt. Perfect voor een snelle brunch, een luie zondag of gewoon omdat je trek hebt in iets warms én romigs.


Traditioneel maak je dit gerecht met boter, maar pssst… olijfolie is gezonder dan boter. En als je het ons vraagt: ook echt lekkerder. Bonus: dille kun je makkelijk vervangen door peterselie of koriander – werkt allemaal.


Ingrediënten (voor 2 personen)


Yoghurtbasis

250 g dikke Griekse yoghurt

1–2 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt

1 el citroensap

Snufje zout


Spiced olijfolie

3–4 el Oleef Messara

1 tl chilivlokken

½ tl komijnzaad (of gemalen komijn)


Gepocheerde eieren

2–4 eieren

Scheutje azijn (optioneel)

Snufje zout


Voor erbij

Verse dille, peterselie of koriander

Zeezoutvlokken

Citroenpartjes

Warm brood, pita of zuurdesem


Bereiding


  • Maak de yoghurtswirl

    Meng in een kom de yoghurt, knoflook, citroensap en een snuf zout. Verdeel over twee diepe borden.

  • Maak de spicy olijfolie

    Verwarm de olijfolie in een klein pannetje op laag vuur tot ‘ie warm is (niet bakken!). Haal van het vuur en roer de chilivlokken en komijn erdoor. Zet even opzij.

  • Pocheer de eieren

    • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en zet het vuur laag.

    • TIP: Breek de eieren eerst in een zeefje boven een kom zodat het waterige eiwit weg kan lopen. Zo krijg je een mooi rond gepocheerd ei.

    • Roer met een lepel het water rond zodat er een klein draaikolkje ontstaat.en laat de eieren één voor één in het water glijden.

    • Pocheer 1,5–2 minuten voor zachte dooiers. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken.

  • Opbouwen

    Leg de gepocheerde eieren op de yoghurtswirl. Lepel de warme spicy olijfolie er royaal overheen.


Serveer met

  • Extra dille

  • Zeezoutvlokken

  • Een partje citroen

  • Warm brood om je bord leeg te vegen


Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe

Vers van de pers, dat proef je!

Eén olijfolie om te drizzelen én sizzelen. Fruitig, delicaat, zonder overheersende smaak.

Oleef messara. De alleskunner, voor het hele gezin!

Oleef Messara (2).png
bottom of page