De 10 Olijfolie Geboden
- Rianne Konings
- 10 nov
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 nov
We zeggen het maar eerlijk: olijfolie is een religie op zich. Er zijn gelovigen, er zijn twijfelaars — en er zijn mensen die nog steeds olie in plastic kopen (we bidden voor ze).
Daarom, voor iedereen die olijfolie wil snappen zoals de mediterranen ‘m bedoelen: de 10 Olijfolie Geboden.
👌 1. Gij zult geen olie in plastic kopen.
Dat doet pijn voor je smaak én de planeet.
👌 2. Eer de oogst van dit jaar.
Hoe verser, hoe beter. Oude olie eten is als swipen met een oud Tinder-profiel: niet doen.
👌 3. Gij zult enkel Extra Vierge vertrouwen.
Alles daaronder is meh. Geen gesjoemel, geen shortcuts – of, zoals de Keuringsdienst zegt: lampenolie.
👌 4. Gij zult niet blind zijn voor ‘koudgeperst’.
Laat je niet foppen: ‘koudgeperst’ is standaard bij Extra Vierge. Zoek bewijs in je mond: fruitig, bitter, pittig.
👌 5. Voelt ge geen kriebel in uw keel?
Dan mis je de natuurlijke stoffen die versheid én gezondheid van goede olijfolie verklappen.
👌 6. Verheerlijkt het blik.
Beschermt je olie tegen licht en lucht. Glas = zilver, blik = goud.
👌 7. Gij zult prijs niet voor kwaliteit aanzien.
Duur is niet altijd beter, goedkoop vaak te duur betaald. Laat je tong oordelen, niet het etiket.
👌 8. Zondigt niet met ‘milde’ of ‘pomace’ olijfolie.
Marketingtruc, geen smaak, geen gezondheid, geen heilig product.
👌 9. Klaar met drizzelen? Sluit dat blikje goud.
Licht, lucht en warmte zijn de grootste vijanden van je olie.
👌 10. Gij zult nooit meer terug willen.
Eens goed geproefd = voorgoed bekeerd.
Zo. Je bent ingewijd in de kunst van de olijfolie.
Amen (of in onze woorden: Oleef smakelijk!)

.png)
Opmerkingen