top of page

De 10 Olijfolie Geboden

Bijgewerkt op: 11 nov

We zeggen het maar eerlijk: olijfolie is een religie op zich. Er zijn gelovigen, er zijn twijfelaars — en er zijn mensen die nog steeds olie in plastic kopen (we bidden voor ze).


Daarom, voor iedereen die olijfolie wil snappen zoals de mediterranen ‘m bedoelen: de 10 Olijfolie Geboden.



👌 1. Gij zult geen olie in plastic kopen.

Dat doet pijn voor je smaak én de planeet.


👌 2. Eer de oogst van dit jaar.

Hoe verser, hoe beter. Oude olie eten is als swipen met een oud Tinder-profiel: niet doen.


👌 3. Gij zult enkel Extra Vierge vertrouwen.

Alles daaronder is meh. Geen gesjoemel, geen shortcuts – of, zoals de Keuringsdienst zegt: lampenolie.


👌 4. Gij zult niet blind zijn voor ‘koudgeperst’.

Laat je niet foppen: ‘koudgeperst’ is standaard bij Extra Vierge. Zoek bewijs in je mond: fruitig, bitter, pittig.


👌 5. Voelt ge geen kriebel in uw keel?

Dan mis je de natuurlijke stoffen die versheid én gezondheid van goede olijfolie verklappen.


👌 6. Verheerlijkt het blik.

Beschermt je olie tegen licht en lucht. Glas = zilver, blik = goud.


👌 7. Gij zult prijs niet voor kwaliteit aanzien.

Duur is niet altijd beter, goedkoop vaak te duur betaald. Laat je tong oordelen, niet het etiket.


👌 8. Zondigt niet met ‘milde’ of ‘pomace’ olijfolie.

Marketingtruc, geen smaak, geen gezondheid, geen heilig product.


👌 9. Klaar met drizzelen? Sluit dat blikje goud.

Licht, lucht en warmte zijn de grootste vijanden van je olie.


👌 10. Gij zult nooit meer terug willen.

Eens goed geproefd = voorgoed bekeerd.


Zo. Je bent ingewijd in de kunst van de olijfolie.


Amen (of in onze woorden: Oleef smakelijk!)


ree





Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe

Vers van de pers, dat proef je!

Eén olijfolie om te drizzelen én sizzelen. Fruitig, delicaat, zonder overheersende smaak.

Oleef messara. De alleskunner, voor het hele gezin!

Oleef Messara (2).png
bottom of page